Referenser

Rättspsykiatriskt centrum

Arkitekt
BSK Arkitekter
Entreprenör
MVB Syd AB
Byggherre
Region Skåne Regionfastigheter

Rättspsykiatriskt centrum ligger i utkanten av Trelleborg och är med sina 12 700 kvadratmeter Sveriges största passivhus. Byggnaden är passivhuscertifierad enligt Feby 12 och certifierad enligt Miljöbyggnad nivå guld. På Årets Bygge-galan 2017 fick byggnaden både utmärkelsen som Årets Bygge och för Årets Fasad.

Det är BSK Arkitekter som ligger bakom den arkitektoniska utformningen. De vann uppdraget i en arkitekttävling 2011 och det första spadtaget togs sedan 2014. Anläggningen består av fyra huskroppar i två våningar samlade runt en gemensam innergård. Byggnaden är mycket energieffektiv och huset värms och kyls med geoteknik och ventilation. Mellan mars och september täcks varmvattenbehovet av solfångare och vindkraftverk på tomten och solceller på taket producerar egen el. 

Tegel är ett lokalt förankrat material i Skåne och byggnadens utformning med detaljer som till exempel indragna takfötter och rullskift som krön har man hämtat inspiration i lokala traditioner. Genom en speciell tegelblandning av olika sorters tegel, kulörer och glasyrer har man skapat en livfull yta. 

Både Weber och Gyproc är involverade i projektet. Gyproc levererat material till stomkompletteringen.

Det är väldigt roligt att vi har levererat till Årets Fasad projekt, säger Göran Larsson, säljdirektör på Gyproc. Det visar att vi har produkter, lösningar och kunskap om hur man bygger hållbart och att vi kan bidra till att uppfylla alla de olika krav som ställs i dagens byggprojekt.

Weber har levererat murbruket som infärgats för att ge byggnaden dess estetiska utseende.

Projektinformation

Objekt: Rättspsykiatriskt centrum Trelleborg

Byggår: 2014-2016

Byggherre: Region Skåne Regionfastigheter

Arkitekt: BSK Arkitekter

Konstruktör: Structor Bygg Malmö AB

Byggnadsentreprenör: MVB Syd AB

Fasadentreprenör: MVB Syd AB

Konstruktion: Tegel murat med Weber färgat murbruk M2,5

Miljöcertifiering: Miljöbyggnad nivå guld, Passivhus Feby12