Saint-Gobain Sweden AB stöttar Yrkes-SM med byggmaterial

Yrkes-SM med byggmaterial

Den 23 till 25 april arrangeras Yrkes-SM på Tingvalla Sportcenter i Karlstad. Saint-Gobain Sweden stöttar med byggmaterial till tävlingsmomenten i yrkeskategorin Bygg- konstruktions- och anläggningsteknik. 

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar.
På Yrkes-SM kan besökarna förutom att titta på yrkestävlingarna också själva prova på olika yrken och få information om yrken och utbildningar. I år genomförs tävlingarna på Tingvalla Sportcenter i Karlstad den 23-25 april. 

Bygg- konstruktions- och anläggningsteknik representerar 18 yrken i 11 tävlingar

Kategorin Bygg- konstruktions- och anläggningsteknik täcker alla de yrken som hör till byggnation. Det omfattar allt från att anlägga husgrunder till att bygga hus samt att underhålla dem.

Saint-Gobain Sweden AB bidrar likt tidigare år med byggmaterial för plattsättning, murning, träarbete och golvläggning. Vi passar även på att informera de tävlande och alla besökare om EPD och klimatdeklarationer.

”För oss är det viktigt att ge support i de yrkeskategorier där våra produktområden finns representerade. De som nu startar sin yrkeskarriär och deltar i denna typ av tävlingar är centrala för utvecklingen av vår bransch”, säger Tomas Pühringer, Senior Advisor på Saint-Gobain Sweden AB.


Fakta:

  • Just nu går ca 16000 elever utbildningar med inriktning mot bygg- och anläggningsbranschen. Utöver det finns även andra inriktningar som måleri, plåtslageri mm.
  • Utbildningen sker i 225 st. gymnasieskolor och 130 av BYN godkända utbildningsgivare som Komvux, AF-utbildningar eller lärlingsprogram inom företagen.
  • En uppskattning är att det finns ca 1100 yrkeslärare för dessa utbildningar.
  • Årligen går ca 6000 elever från utbildningarna ut i byggbranschen 
  • BYN (Byggbranschens Yrkesnämnd) ingår i Skolverkets nationella programråd och har där möjlighet att påverka innehållet i utbildningarna med yrkeskvalifikationer för 16 yrken. 
  • I BYN samverkar Byggföretagen och fackföreningarna verksamma i byggbranschen


Läs mer om Yrkes-SM