Referenser

Mesanseglet, Västerås

I stadsdelen Öster Mälarstrand i Västerås ligger det iögonfallande byggnaden Mesanseglet med sina svängda balkonger runt huskroppen. Även på insidan har det flera speciella egenskaper, eftersom stommen är byggd i massivt trä. Flerfamiljshus i massivt trä har många miljöfördelar. Mesanseglet är dessutom byggt med prefabricerade planelement som snabbar på byggprocessen genom ett enklare montage och färre arbetsmoment.

För Mesanseglet ställdes ljudkrav som motsvarar klass B enligt svensk akustikstandard. Gyproc bidrog med en innovativ konstruktionslösning där bjälklagen fick en stegljudsdämpande påbyggnad som har gett extra effekt på ljudreduceringen. Taket är ett nedpendlat fast gipsundertak, där stålstommens upphängning har en unik fjäderkonstruktion som dämpar vibrationer. Fjädringen sker i klämkopplingen, som går under beteckningen GK41, som har EPDM-gummi isolatorer och en stålfjäder, som hängs upp i nedpendlade gängstänger från bjälklaget ovanför. Resultatet blev uppfyllda, och i vissa fall överträffade ljudkrav.

Huvudfördelar

Innovativa akustiklösningar för att klara ljudklass B. Nära samarbete mellan Totalbyggen i Västerås AB och Gyprocs tekniska support för att hitta den optimala konstruktionslösningen.

Projektinformation

Objekt: Mesanseglet, Västerås

Ort: Västerås

Byggår: 2016

Saint Gobain produkter: Gyproc