Referenser

Brf Utsikten Borås

Arkitekt
Krook & Tjäder
Entreprenör
Johns Bygg & Fasad AB
Byggherre
Peab

Brf Utsikten, Webers första P-märkta Serporoc-objekt

Flerfamiljshuset i brf Utsikten i Borås var det första objektet med verifierade fasader med Serporoc – Webers P-märkta system för puts på isolering.

Putsfasaderna är kontrollerade av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som testat fasadsystemets tillförlitlighet. Resultatet är fasadsystem som fått institutets P-märkning, vilket innebär att en rad villkor uppfyllts gällande säkerhet mot bland annat fukt.

Förutom systemens utformning med fuktspärrar som säkerställer att fasaden följer Boverkets byggregler som anger att fasaden bör vara dränerad och kapillärbrytande. Under byggprocessen genomförde SP regelbundna kontroller som borgade för att resultatet blir bra.

– Det blir ett attraktivt boende och det känns extra bra att vi har kunnat bygga med de nya fasadsystemen, säger Håkan Göransson, projektledare på HSB Göta. Det är viktigt för oss att kunna se folk i ögonen och veta att man gjort ett bra jobb. De som flyttar in blir trots allt också delägare i HSB.

De två åttavåningshusen som uppförts har ett centralt, men ändå naturnära läge i Borås. Totalt består husen av 46 lägenheter med tonvikt på tre och fyrarumslägenheter. Inflyttning startade hösten 2015.

Projekt information

Objekt: Nybyggnad av flerbostadshus, Brf Utsikten

Adress, ort: Hästhagsgatan, Borås

Byggår: 2013-2014

Byggherre: Brf utsikten c/o HSB Göta

Beställare: Peab

Entreprenör: Johns Bygg & Fasad AB

Arkitekt: Krook & Tjäder

Konstruktion: P-märkt Serporoc Fasadsystem