Rättspsykiatriskt centrum Trelleborg

Projekt information

Key&Value
Key
Objekt
Value
Rättspsykiatriskt centrum Trelleborg
Key
Byggår
Value
2014-2016
Key
Byggherre
Value
Region Skåne Regionfastigheter
Key
Arkitekt
Value
BSK Arkitekter
Key
Konstruktör
Value
Structor Bygg Malmö AB
Key
Byggnadsentreprenör
Value
MVB Syd AB
Key
Fasadentreprenör
Value
MVB Syd AB
Key
Konstruktion
Value
Tegel murat med Weber färgat murbruk M2,5
Key
Miljöcertifiering
Value
Miljöbyggnad nivå guld, Passivhus Feby12

Rättspsykiatriskt centrum

Rättspsykiatriskt centrum ligger i utkanten av Trelleborg och är med sina 12 700 kvadratmeter Sveriges största passivhus. Byggnaden är passivhuscertifierad enligt Feby 12 och certifierad enligt Miljöbyggnad nivå guld. På Årets Bygge-galan 2017 fick byggnaden både utmärkelsen som Årets Bygge och för Årets Fasad.

Det är BSK Arkitekter som ligger bakom den arkitektoniska utformningen. De vann uppdraget i en arkitekttävling 2011 och det första spadtaget togs sedan 2014. Anläggningen består av fyra huskroppar i två våningar samlade runt en gemensam innergård. Byggnaden är mycket energieffektiv och huset värms och kyls med geoteknik och ventilation. Mellan mars och september täcks varmvattenbehovet av solfångare och vindkraftverk på tomten och solceller på taket producerar egen el. 

Tegel är ett lokalt förankrat material i Skåne och byggnadens utformning med detaljer som till exempel indragna takfötter och rullskift som krön har man hämtat inspiration i lokala traditioner. Genom en speciell tegelblandning av olika sorters tegel, kulörer och glasyrer har man skapat en livfull yta. 

Både Weber och Gyproc är involverade i projektet. Gyproc levererat material till stomkompletteringen.

Det är väldigt roligt att vi har levererat till Årets Fasad projekt, säger Göran Larsson, säljdirektör på Gyproc. Det visar att vi har produkter, lösningar och kunskap om hur man bygger hållbart och att vi kan bidra till att uppfylla alla de olika krav som ställs i dagens byggprojekt.

Weber har levererat murbruket som infärgats för att ge byggnaden dess estetiska utseende.

Kontakt
Back top