VM+hållbarhet = Ski Team Sweden

2019/02/15 - 16:05
Felix Monsén, Ski Team Sweden Alpine
Ski Team Sweden Alpine under VM 2019
Svenska supportrar VM 2019
Felix Monsén, Ski Team Sweden Alpine Ski Team Sweden Alpine under VM 2019 Svenska supportrar VM 2019

VM i Åre pågår för fullt men vissa grenar är redan avgjorda. Därför passar vi på att ta pulsen på några av åkarna som har lämnat backen! Förutom jakten på medaljer har laget nämligen ett annat mål: att minska sitt koldioxidavtryck med hälften fram till 2022. 

– Ja, vi kommer att lyckas för alla jobbar hårt för det. Har Ski Team Sweden bestämt sig för något så ser vi till att det blir så! säger Lisa Hörnblad.

Felix Monzén:

Vad kommer du minnas mest från världsmästerskapet?

– Stämningen bland alla i byn och i backen. Eftersom jag är från Åre och bor här så känns det som att jag känner hälften av alla som är med och jobbar och hjälper till. Det är kul när man känner att en liten by sluter upp och kan ge så bra stöd! 

Hur skulle du beskriva din egen insats?

– För mig har det här varit mina bästa resultat i så här stora tävlingar. Jag har verkligen presterat mycket bättre än vad jag visat tidigare den här säsongen. Så jag är superglad över min insats. 

Förra året drog ni igång ett miljöprogram för att minska lagets klimatutsläpp. Vad gör du konkret och hur går det?

– Ja, ett helt fantastiskt initiativ och något jag tycker att många andra landslag och klubbar bör ta efter! Det vi jobbar på är att se över förbundets energikonsumtion, vi har exempelvis satt upp solceller på förbundets tak. Vår största utmaning är vårt resande och hur vi ska få ner våra utsläpp när det gäller det. Förbundet har startat en del samarbeten med flygbolag och bränsleföretag för att göra en plan på hur vi ska få ner dessa utsläpp.  

Vilket är ditt bästa tips för att leva hållbart?

– Jag har blivit vegan/vegetarian för att dra ner på köttkonsumtionen, sopsorterar och försöker dra ner på min konsumtion i övrigt. Mitt bästa tips är att försöka hitta resmål inom Sverige och att äta grönt (inte kött, fisk eller fågel) minst en gång i veckan. 


Ida Dannewitz:

Vad kommer du minnas mest från världsmästerskapet?

– Jag tror att det jag kommer minnas mest är helheten. Jag har inte kört en världscup innan, så jag upplever allt för första gången. Kommer minnas alla som tittade och hejade, uppmärksamheten, att för första gången få chansen att tävla mot de allra bästa och även att jag är nöjd över den insats jag gjorde. Men kanske framförallt hur roligt jag hade.

Hur skulle du beskriva din egen insats? 

– Eftersom jag är rätt ung, 19 år, och inte har tränat så mycket fart utan istället teknik hade jag inte satt upp några resultatmål utan jag ville bara försöka göra mitt bästa. Och det tycker jag att jag lyckades med. Jag satsade verkligen så jag är väldigt nöjd över min insats.

Förra året drog ni igång ett miljöprogram för att minska lagets klimatutsläpp. Kommer ni att lyckas? 

– Jag ser hela tiden hur mycket vi och alla runt omkring kämpar för att nå dessa miljömål och hjälps vi åt så tror jag att det är möjligt att nå dit vi vill.

Vilket är ditt bästa tips för att leva hållbart?

– Jag tror att det är viktigt att folk inser att det inte är mycket som behöver göras. Du behöver inte ändra hela ditt liv utan bara vara lite mer uppmärksam. Exempelvis släcka lampan när du går ut från ett rum, ta med en egen påse till mataffären istället för att köpa en ny i plast eller ta cykeln istället för bilen. Ett annat exempel är tänka på att handla mer hållbara livsmedel. Det är sådana saker som jag försöker vara noga med. Sen tror jag också det är viktigt att påpeka att de här små grejerna faktiskt gör skillnad!  Många kanske tänker ”vad kan lilla jag göra för skillnad” men om alla gör lite så blir det mycket tillsammans.


Lisa Hörnblad

Vad kommer du minnas mest från världsmästerskapet?

– Det jag kommer minnas mest är all kärlek och support jag har fått av det svenska folket denna vecka. Alla har varit så fantastiska och hejat hela tiden. Det har varit obeskrivligt att tävla på hemmaplan med detta stöd.  

Hur skulle du beskriva din egen insats? 

– Jag tycker att min insats har varit bra. Jag gjorde det jag kunde i varje tävling, men tyvärr blev resultat inte som jag hade hoppats på i alla tävlingar – ibland blir det stolpe ut! Jag är dock supernöjd med min nionde plats på kombinationen. Jag gav mitt allt varje dag. 

Förra året påbörjade ni ett miljöprogram för att minska lagets klimatutsläpp. Kommer ni att lyckas? 

– Ja, vi kommer att lyckas för alla jobbar hårt för det. Har Ski Team Sweden bestämt sig för något så ser vi till att det blir så!
 

Back top