Sara Hector om vikten av ett hållbart liv

2021/01/07 - 14:51
Sara Hector om vikten av ett hållbart liv
Sara Hector om vikten av ett hållbart liv
Sara Hector om vikten av ett hållbart liv
Sara Hector om vikten av ett hållbart liv Sara Hector om vikten av ett hållbart liv Sara Hector om vikten av ett hållbart liv

Vi har tidigare berättat om Alpina skidåkerskan Sara Hector och sambon Robin Törnqvist som bygger sin husdröm, under namnet ”Hållbara huset”, i Åre. Vi pratar lite om om de nya tiderna och om att leva ett hållbart liv. 

Med de tider som råder där vi alla fått ändra våra levnadsvanor på olika sätt är det många som börjat fundera över vad som är ett hållbart liv, hur man vill leva och vad som är viktigt. Bortsett från ett hållbart liv materiellt vad är ett hållbart liv för dig när det kommer till välbefinnande och att må bra?

Det viktigaste är att ge sig själv förutsättningar för att må bra både mentalt och fysiskt. Det är viktigt att känna att man utmanas i vardagen, att det är spännande och inspirerande och ibland också stressigt, men det är också viktigt att man ger sig själv chansen till återhämtning. Om vi inte rör på oss så mår kroppen inte bra och om vi aldrig vilar så kommer den enbart att brytas ner och det är heller inte hållbart i längden. Utan den balansen kommer vi aldrig att må så bra som vi kan och det är inte hållbart. Det är inte alltid lätt att få till och här gäller det såklart att planera smart, att man planerar in träningen, för då är det mycket större chans att de blir av. 

Hur har de rådande omständigheterna påverkat dig, dels privat, dels karriärmässigt?

I våras stängdes allt verkligen ner otroligt plötsligt och det var tråkigt såklart. Jag hade ju hoppats på att få avsluta säsongen bra och nu blev det istället ett tråkigt abrupt slut på den. Vi hade ingen gemensam träning och det var såklart både ansträngande och utmanande. Jag tvingade bort Robin från bygget och så fick han köra mig på skoter eller hjälpa till i backen på annat sätt i våras, 05:00 stod klockan på de flesta dagar i vår och det var ganska tuffa och intensiva veckor med mycket träning, skola och bygg. Det är otroligt skönt att vi kom så långt med vårt bygge då och det var något som var positivt såklart, eftersom även jag plötsligt hade lite mer tid att hjälpa till. Karriärmässigt så har det såklart varit svårare att få till samarbeten när många företags ekonomiska förutsättningar har förändrats och det gäller även delvis skidförbundet. Det leder ju till att det är svårt att få samma antal dagar på snö som vanligt och då krävs det mer för att verkligen prestera bra. 

Många längtar efter att det ”vanliga” livet igen. Vad längtar du mest efter just nu?

Det jag längtar mest efter är såklart efter att få tävla igen. Nu har vi åkt hela försäsongen med laget och det är roligt att vi har kommit igång relativt normalt. Det känns som att det är högst troligt att det blir en hel säsong och det känns grymt bra för mig. Såklart längtar jag också efter det ”vanliga” livet, där man kan få vara nära vänner och bekanta. Jag längtar också efter att få bli färdig till 100% med huset. Även med skolan, jag studerar för att bli färdig med en dubbelkandidat (ekonomi/psykologi). Så, ja det blandat, men det är ju roligt att drömma, längta och att få kämpa för saker, något som jag också tror är viktigt för ett hållbart liv. 
 

Back top