Saint-Gobain sponsrar med byggmaterial till tävlingarna i Yrkes-SM

2022/05/09 - 10:54
Yrkes-SM
Yrkes-SM 1
Yrkes-SM 2
Yrkes-SM Yrkes-SM 1 Yrkes-SM 2

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Saint-Gobain Sweden sponsrar tävlingen med byggmaterial när den genomförs 10-12 maj.

Under veckan (10-12 maj) pågår Yrkes-SM på Arenastaden i Växjö. Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Bakom står organisationen WorldSkills Sweden med stöttning av t.ex. LO, Svenskt näringsliv och Skolverket. Syftet är att ge elever, skolpersonal, föräldrar och förmedlare mer information och inspiration kring yrken och utbildning. Besökare har möjlighet att upptäcka, utforska och prova på ett 60-tal yrken och yrkesmoment och på plats kan man följa när Sveriges yrkesskickligaste ungdomar gör upp om SM-titlarna inom en mängd olika yrken. 

Öka intresset för utbildning till yrken inom bygg

Yrkes-SM är också en unik plattform för yrkesnämnder, yrkespartners, sponsorer och parter att arbeta tillsammans med frågor om ungdomars utbildning, karriärmöjligheter och marknadens behov. Byggbranschens yrkesnämnd (BYN) arbetar för att det inom bygg- och anläggningsbranschen ska finnas välutbildade och kompetenta yrkesarbetare för framtiden. I Yrke-SM har man sju lag, elever från åk 3 i gymnasiet, som är med och tävlar inom fyra olika yrken där träarbetare är den största yrkeskategorin.  Ingemar Klaesson är Kanslichef på Byggbranschens yrkesnämnd (BYN) och inför Yrkes-SM är man delaktig i att skapa förutsättningar för att tävlingarna ska kunna genomföras, att det finns tävlanden, domare och material t.ex. 

-Det är för få som söker till gymnasieskolans yrkesutbildningar. Byggbranschen går på högvarv och vi har stora pensionsavgångar de närmaste 5-10 åren. Yrkes-SM, tillsammans med andra typer av insatser, är en långsiktig satsning som förhoppningsvis ska bidra till att ansökningssiffrorna till yrkesutbildningarna går upp. Vi jobbar på att göra utbildningen och yrket mer attraktivt och att få in mer tjejer. Vi är oerhört tacksamma för att Saint-Gobain kan bidra med den bredd av material som vi behöver i tävlingarna säger Ingemar. 

Material från Saint-Gobain

Saint-Gobain Sweden sponsrar med tävlingsmaterial i kategorin bygg- konstruktions- och anläggningsteknik och yrkena träarbetare (isolering Isover, gipsskivor och reglar Gyproc), plattsättare (fäst- och fogprodukter Weber) och murare (naturgips och murbruk Weber). 

-För oss känns det väldigt naturligt att stötta denna tävling. Det är viktigt att vi på olika sätt försöker öka rekryteringen till vår bransch. Några andra aktiviteter som Saint-Gobain genomför på detta område är fasadguidningar runtom i landet, webinarier där lärare och elever från olika yrkesskolor är inbjudna och deltar, lokala kontakter med yrkesgymnasier samt våra aktiviteter på Nordbygg m.m., berättar Tomas Pühringer, Affärsutveckling Saint-Gobain Sweden AB.
 

Back top