Hållbart byggande och hållbart liv för Sara Hector

2021/01/04 - 14:05
Sara Hector bygger ett hållbart hus i Åre
Sara Hector bygger ett hållbart hus i Åre
Sara Hector bygger ett hållbart hus i Åre
Sara Hector bygger ett hållbart hus i Åre
Sara Hector bygger ett hållbart hus i Åre Sara Hector bygger ett hållbart hus i Åre Sara Hector bygger ett hållbart hus i Åre Sara Hector bygger ett hållbart hus i Åre

Sara Hector har precis tävlat i Zagrebs världcupsslalom och längtar efter att få tävla mer i backarna. Men de rådande omständigheterna har gett mer tid till husbyggandet. Hållbara huset i Åre är nästan färdigt. 

Vi har tidigare berättat om Alpina skidåkerskan Sara Hector och sambon Robin Törnqvist som bygger sin husdröm, under namnet ”Hållbara huset”, i Åre. Framstegen har paret dokumenterat på Instagram. Huset var en gammal jordbruksfastighet från tidigt 1900-tal som krävde omfattande renoveringsarbete, man har även gjort en tillbyggnad. Sedan augusti 2018 har de byggt på huset som fortfarande har lite kvar men på det stora hela är färdigt. Vi pratar lite om hållbart byggande och om att leva ett hållbart liv. 

Berätta; hur har det gått med Hållbara huset?

Det har gått otroligt bra. Självklart är det ingen dans på rosor att bygga hus och i stunder har det varit slitigt, men känslan att gå in genom dörren och mötas av ett otroligt mysigt klimat och när en känsla av lugn och ro sprider sig i hela kroppen är magisk. Jag älskar verkligen vårt hus och jag tror också att det har kommit lite extra för att jag också har varit med och byggt och kämpat. Vi har ju också arbetat med grymt bra produkter och det känns verkligen som att det underlättar, när man också har rätt verktyg osv. Men jag ska inte ljuga, jag har också skurit mig i tummen när jag skulle hjälpa till och gipsa, jag var ansvarig för att beställa taket, men det blev fel mer än en gång… Däremot så är resultatet magiskt bra och jag är verkligen SJUKT stolt över allt vi har lyckats åstadkomma hittills. 

Vad gillar du allra mest, eller vad är du mest nöjd med i huset?

Oj, det var ingen lätt fråga. Jag älskar som sagt hela vårt hus! Allra bäst är nog helheten och att det drar så otroligt lite el trots att vi värmer upp ett över 200 kvadratmeter hus i kalla Norrland och att det blir låga driftkostnader. Själva inomhusklimatet är helt underbart att vistas i. Designmässigt är jag också otroligt nöjd. Måste jag säga en sak där så är det badrummet. Det är verkligen otroligt snyggt och så mysigt. Det är fortfarande några få saker kvar, men det är det snyggaste jag någonsin sett om man får säga så om sitt eget badrum. 

Vad är det viktigaste ni lärt er under det här projektet?

Det är nog att effektivisera och utveckla vår tidsuppskattning. Det fanns en viss övertro, optimism och okunskap. En del saker har såklart gått bra, andra trodde vi skulle gå så mycket snabbare än vad det har gjort. Jag antar att det är ett vanligt fenomen när det kommer till människor som bygger hus själva. 

Har ni några nya byggdrömmar eller planer på gång?

*Skratt*, Ja. Jag är väldigt målinriktad så det går fort för mig att skaffa nya mål. Min familj har ett sommarställe och där skulle jag vilja bygga en stuga eller ett litet hus. Vi får se när vi har sparat nya pengar och samlat ny energi. Så det blir nog fler byggen någon gång i framtiden, men tills vi är redo så får det vara en härlig byggdröm att längta efter!

 

Back top