Hållbara materialval och lösningar när Sara Hector bygger Hållbara huset

2019/10/24 - 14:32
Sara Hector och Robin bygger ett hållbart hem
Tillbyggnaden görs med Leca Iso-block
Det ursprungliga huset har isolerats med ISOVER InsulSafe
Sara Hector i skidbacken
Sara Hector och Robin bygger ett hållbart hem Tillbyggnaden görs med Leca Iso-block Det ursprungliga huset har isolerats med ISOVER InsulSafe Sara Hector i skidbacken

Alpina skidåkerskan Sara Hector och sambon Robin Törnqvist bygger ”Hållbara huset” i Åre. Saint-Gobain Sweden AB bidrar med hållbara material och lösningar som ska bidra till energieffektivitet och som håller över tid. Driv och resultatfokus är lika värdefullt i husbyggande som i skidbacken.

På Karolinervägen 67 i Duved i Åre kommun ligger en gammal jordbruksfastighet från tidigt 1900-tal. För ett par år sedan förvärvades fastigheten av den alpina skidåkerskan Sara Hector och sambon Robin Törnqvist. Huset var snett och vint och fallfärdigt på sina ställen och värmen sipprade ut genom både tak, grund och väggar, det fanns en hel del att göra med andra ord. Sedan dess pågår en omfattande renovering och tillbyggnad under benämningen Hållbara huset. Framstegen kan följas på parets Instagramkonto. Saint-Gobain Sweden AB bidrar med material på väg mot drömmen om det Hållbara huset. Vi fick en pratstund med Sara som laddar inför den stundande Alpina världscupen.

Hur föddes idén om Hållbara huset? 

- Av lite olika anledningar men som skidåkare så är man väldigt beroende av väder som ger bra åkning och rättvisa förhållanden när man tävlar. Som det har varit nu har vi på grund av klimatförändringarna sett glaciärer smälta bort under väldigt många år och det är inte riktigt lika mycket vinter på alla ställen. Det märks genom att det har blivit tuffare förhållanden på världscupen t.ex. Det är inte roligt att se och det har påverkat mig. Det känns viktigt för mig att göra någonting. Kanske kan vi med Hållbara huset bidra till att andra får upp ögonen för att bygga och renovera mer hållbart. 

På vilka olika sätt finns hållbarhetstänket med i byggnationen? 

- Vi bygger en ordentlig konstruktion, med stor noggrannhet och vi stressar inte fram något. Vi har valt energilösningar där vi ska kunna gå plus, minus, noll och aktivt valt material som är snällare ur miljösynpunkt. Det ska vara lösningar som håller länge men det ska också vara hållbart i byggprocessen, där man tar tillvara resurserna. 

På taket har man monterat solceller. Den gamla torpargrunden som släppte ut värmen ur huset har murats med Lecablock för att skapa mer energieffektivitet. Även utbyggnaden byggs i Lecablock där grunden isolerats med isolering från ISOVER. På övervåningen använder man Gyproc Habito gipsskivor till väggarna. Förutom att den är tålig och robust med hög infästningsstyrka har den klassificerats med kategorin M1 av Finnish Indoor Air Association där M1 är den bästa kategorin för att få en bra luftkvalitet och ett sunt inomhusklimat.

- Vi försöker hela tiden göra medvetna val. Att kunna få råd och hjälp från olika företag kring vad som är viktigt att tänka på ur hållbarhetssynpunkt är fantastiskt. Vi försöker välja närproducerat material och återvunnet material. Vi köper också en del begagnat och fixar till, återbrukar gammalt material och bygger nytt med. Taket är t.ex. isolerat med ISOVER Insulsafe, som är gjort på upp till 80 % återvunnet glas och har en väldigt god isoleringsförmåga.

Driv och resultatfokus till nytta både i skidbacke och husbygge

För den som aldrig träffat Sara beskriver hon sig som en driven tjej som gillar utmaningar och adrenalin och att det därför föll sig väldigt naturligt att hon fastnade för alpin skidåkning. Storslalom är hennes favorit och bästa disciplin. Drivet och jakten på resultat har varit till nytta även i skolbänken och kommer väl till pass i ett husbyggnadsprojekt. Sara påpekar att hon inte vill ta på sig äran för byggandet även om hon mellan träningar och tävlingar är delaktig i alla moment, har lärt sig massor på vägen och tycker det är väldigt roligt. Även här är det utmaningen att lära sig nytt som lockar men det är förstås momenten där man ser tydligast resultat som motiverar mest. Robin är den som står för de mesta färdigheterna i byggande och de har också en byggfirma på plats. 

Sara och Robin räknar med att huset är klart under våren och att alla detaljer är på plats om ungefär ett år. Nu ser Sara fram emot Alpina världscupen som drar igång i Sölden helgen. Damernas storslalom är först ut. – Det känns jättespännande och ska bli jätteroligt, säger hon. 

Vi önskar lycka till och håller tummarna!
Följ husbygget på Instagramkontot @hallbart_byggande

 

Back top