The Artic Way 2022 – Rapport från besättningen

2022/07/20 - 08:29
The Artic Way 2022
The Artic Way 2022
The Artic Way 2022
The Artic Way 2022 The Artic Way 2022 The Artic Way 2022

Saint-Gobain Sweden AB stöttar projektet The Arctic Way 2022 och följer expeditionsteamets resa under sommaren.

Hej på er!

Vi har haft det bra sedan vår start från Banks Island. Det har inte varit lätt, mycket is och svårt att hitta fritt vatten och bra passager, men vi har nått vårt mål med att åka i snitt 30 km per dag. Våra dagar har varit långa och tuffa men teamet funkar jättebra, båten är utmärkt och vi är glada att vara här!

Längs Bankskusten har vi sett många djur; stora valar och belugas, vissa har varit jättenära eller till och med under vår lilla båt. En dag var det även en arktisk varg, 15m från båten, som stod och tittade på oss. 

Såklart har vi även sett isbjörnar (6 stycken än så länge), en kom till och med och hälsade på kl.2 på natten efter vi somnat. Jag trodde det var Jimmy som rörde sig i sovsäcken, men det var en ung isbjörn som varit framme och rört vid båten. När Sebastien använde vår pepparspray gav björnen sig iväg men då såg vi en annan som var  på väg mot oss. Vi bestämde oss då för att gå emot honom, skrikandes, dragandes på båten med sina stora segel. Och det funkade, stackars björnen blev rädd och sprang iväg!

Tänk att det bara finns 1% fritt vatten här just nu. För att kunna segla och röra oss fram snabbare har därför vårt mål varit att hitta just det. De senaste dagarna har vi gått på isen cirka 15km per dag, med vår båt bakom oss, inget vatten alls… men tillslut hittade vi en crack (en kanal med fritt vatten när ispacken bryter sig). Vi hoppas att denna crack leder oss till nästa ö, Brock ön. 

För varje ö vi når får vi lite Nutella av vår kapten. Kanske ska vi ha dubbla portioner när vi når Ellesmere, ön som är högst i norr, med flera glaciärer och isberg. Vi är nästan halvvägs och längtar efter att nå fram, inte bara för att få Nutella ;) Efter Ellesmere väntar Grönland; allting är såklart lite osäkert men vi hoppas på att fortsätta hitta fritt vatten och åka norrut.

Nu är det slut på denna rapport. Vi hörs igen om ett par veckor!

Hälsningar 
Eric André

Vill du följa expeditionen kan du göra det här

Back top