The Artic Way 2022 – En månad ombord!

2022/08/01 - 12:29
The Artic Way 2022
The Artic Way 2022
The Artic Way 2022
The Artic Way 2022 The Artic Way 2022 The Artic Way 2022

Saint-Gobain Sweden AB stöttar projektet The Arctic Way 2022 och följer expeditionsteamets resa under sommaren.

Nu har vi firat vår första månad ombord. Totalt har vi tagit oss 1000 km, en tredjedel av totalen, varav en stor del på isen. Detta är såklart något vi är stolta och glada över! Nu när jag skriver till er har vi nått 79 parallell norr, och Nunavut provins. Vi är nära vår femte ö och har 1200 km kvar till norra Grönland.

Vår packning är 90 kg lättare än vid start (maten som vi ätit upp!), teamet fungerar fortsatt bra och vi har genomfört tre seawater filtrering (samarbete med Stockholm och Uppsala universitet för att mäta environmental DNA). Det är tufft att dra båten och våra dagar är långa och hårda och vi räknar varje kilometer mot vårt mål; norra Ellesmere ön, eller ännu bättre… norra Grönland. 

Som jag skrev tidigare fungerar teamet fortsatt jättebra. Sebastien lär oss mycket om segling och Arktis, även om jag har lite mer erfarenhet från vår tidigare expedition 2018. Vad jag har insett är hur viktigt det är att ha en god stämning i teamet, vilket man får genom att ha en bra kommunikation. Idag berättade jag för teamet att jag kände mig trött, bara så att de vet. Då berättade Sebastien att det var samma för honom, inte mycket energi. Ok, då anpassar vi programmet för dagen! Likaså om det uppstår missförstånd eller liknande; så viktigt att vi hela tiden kommunicerar med varandra. 

Vi har även andra diskussioner här på båten, om samhället, polarforskning eller av lite mer filosofisk karaktär; om lycka exempelvis. Vad är lycka för oss just nu? Lite solsken efter en dimmig och fuktig dag, en varm sovsäck och torra kläder, dela en underbar middag, en god natts sömn för att ladda våra batterier… och så mycket mer! Trots att vi är trötta är vi väldigt glada över att vara här och ser fram emot kommande öar. Kommer vi att nå dem? Och när? Låt oss se!

Ha det fint så hörs vi snart igen!

Hälsningar 
Eric André


Vill du följa expeditionen kan du göra det här

Back top