The Arctic Way 2022 - Rapport från Qaanaaq

2022/10/04 - 14:33
The Artic Way 2022
The Artic Way 2022
The Artic Way 2022
The Artic Way 2022 The Artic Way 2022 The Artic Way 2022

Hej på er!

Så mycket har hänt sedan sist! Sex dagar blev vi fast i Naresundet på grund av en för stark vind för vår lätta, lilla båt. Vi befann oss mellan höga klippor, på grönländsk sida, och det fanns bara en sak att göra: vänta. Det var 10-15 minusgrader och för att spara mat och energi, sov och vilade vi. 

Därefter fortsatte vi söderut mot den grönländska byn Qaanaaq. Vi förväntade oss öppet hav, men det var fortfarande mycket is, och färsk snö på det och det var mycket svårt att dra båten. Sedan hittade vi äntligen fritt vatten och vädret såg lovande ut men terrängen visade annorlunda med mycket vind och vågor. Vi förstod att vi hade en lång oskyddad segling framför oss för att nå andra sidan Kane Basin. Sebastien avgjorde att vintern nu kommit till Arktis och att det vore för osäkert och farligt att fortsätta i dessa förhållanden.

Vi spenderade några dagar på land vid en fin vik och det visade sig att det hade varit rätt beslut att avsluta expeditionen för att inte hamna i nödläge. Maten började ta slut, havet fryser och väderförhållandena är osäkra. I väntan på den helikopter som skulle ta oss till Qaanaaq hade vi möjlighet att vandra runt viken, det var helt magiskt!  Vi tar farväl av Arktis och är så glada över de månader vi haft här. Ingen har seglat här innan oss, norr om alla de kanadensiska öarna, vi har sett otroliga djur och underbara landskap, det är ett minne för livet! 


 

Back top