The Arctic Way 2022- Grönland

2022/09/19 - 14:01
The Artic Way 2022
The Artic Way 2022
The Artic Way 2022
The Artic Way 2022 The Artic Way 2022 The Artic Way 2022

Hej!

Jag skriver nu från Grönland.

Efter Cape Colombia tog vi oss mot Alert (Scientific and Military base). Vi träffade tyvärr inte de som jobbar där eftersom vi var ungefär 20 km från kusten, för att ha bra is och ström. Men det var konstigt att tänka att det fanns människor så nära, vi har inte träffat någon sedan 26 juni.

Därefter nådde vi Naresundet, mellan Kanada och Grönland, dörren mot söder! Det var dags. Vi börjar bli trötta, har tappat i vikt och vintern är på väg. Det blir mörkt på natten, det snöar, vi har haft -12°C... Det börjar bli tid att återvända hem.

I sundet hade vi motström, så bra att kunna sova i sovsäcken och åka upp till 20 km, samtidigt! Sen hittade vi äntligen fritt vatten, och seglade på östra delen av sundet (mot Grönland). Här är vi nu, på land. Vi är dock fast här och kan inte segla på grund av stark vind som är farlig för vår lilla båt. Vi har hittat en plats som vi hoppas är säker och har säkrat båten. Vi kommer att spara mat, och vänta i några dagar innan vi kan fortsätta resan. Qaanaaq är bara 400 km bort, troligen vår slutdestination... när ska vi nå den? Det får vi se...

Vi är glada att ha nått Grönland och jag är glad att snart vara hemma också!

Jag återkommer. 
Eric

Back top