The Arctic Way 2022- Ellesmere Island

2022/08/16 - 09:59
The Arctic Way 2022

Saint-Gobain Sweden AB stöttar projektet The Arctic Way 2022 och följer expeditionsteamets resa under sommaren.

Jag är såååå glad att kunna skriva till er från... Ellesmere island! Det har varit svårt, med mycket is, och sällan fritt vatten... Vi har fått gå mycket, med båten bakom oss, ofta 9-10 timmar om dagen och ändå har vi bara tagit oss 10-20km/dag... Isen har ibland varit tjock (4m över vattnet vilket betyder att den kan vara upp till 40 m djup!). Det är de gamla isarna som har frusit över flera vintrar men som det blir färre och färre av i Arktis nu på grund av klimatförändringarna. 

Till slut fick vi vad vi längtade efter: sydlig eller östlig vind, som öppnade en väg för att kunna segla, mellan packisen och isen nära land. Med denna vind har vi kunnat segla snabbt och enkelt norr om Axel Heiberg, vår första ö med fina berg, och genom Nansensundet, upp till Ellesmere, så bra! Men det finns risker också, vår båt är ganska liten, och kan lätt kapsejsa med hårda vindar... Vi måste alltid tänka på vår säkerhet... Vi har fortfarande en lång väg framför oss. 

Vi hoppas att vi snart får tid att upptäcka landet: berg och glaciärer, strömmar, icecap... Vi har varit på land, och det är så fint att se olika färger, träffa fåglar (även myggor!! Det är första gången att jag är rörd över att se en mygga!) och andra djur... 

Vår kapten, Sebastien är otrolig! Jag är så glad att få delta i detta äventyr med honom och jag lär mig mycket! Ellesmeres (och Kanadas) nordligast punkt är fortfarande (eller bara) 300 km bort. Kanske kommer vi nå den innan min nästa rapport...! Vi får se. Vi försöker att inte planera för mycket, det finns så många överraskningar i Arktis, bra och dåliga! Men vi vet i alla fall att sommaren har sitt slut, dagarna blir kallare och kortare, och vi bör inte stanna här för länge..

På återhörande
Eric 


Vill du följa expeditionen kan du göra det här

Back top