The Arctic Way 2022- Cape Colombia

2022/09/01 - 10:43
The Artic Way 2022

Det är med stor glädje jag nu skriver från Cape Colombia, 83°06 norr, vår nordligaste punkt! De senaste dagarna har varit ganska svåra med förändrad terräng. Mindre fjordar, fler berg och glaciärer och mycket packis. Fortfarande inget fritt vatten, tyvärr...

Det är ganska otroligt att få se de olika terrängerna som vi har varit på med katamaranen. För att undvika stor packis har vi färdats på en stor glaciär (40 km, längst kusten), tänk en segelbåt på en glaciär! Men det gick utmärkt. Vädret var kallt men fint, med en underbar utsikt över alla berg och glaciärer runt oss. Vi är så glada att vara här! Det har varit svårt att komma hit, men väl värt det. 

Det blir kallare nu, snön kommer, solen är närmare horisonten, Arktis påminner oss om att sommaren går mot sitt slut... Naturen bestämmer här, vi är så små i denna extrema miljö.
Nu ska vi fortsätta mot Naressundet, som ligger mellan östra Ellesmere och Grönland. Då ska vi nå en grönländsk by, på västra kusten. Vi vet inte vilken än. Vi förväntar oss att expeditionen blir annorlunda då: mindre is och mer segling, med strömmar och mer vind, kortare och kallare dagar, isberg... Äventyret fortsätter!

Jag vill gärna berätta lite om Sébastien Roubinet, vår ledare på expeditionen.  Han har 35 års erfarenhet av segling och har spenderat stora delar av sitt liv med att navigera på de stora haven och vunnit många seglartävlingar. 2004 var han kapten på skeppet Tara, en forskningsbåt på uppdrag till Grönland. Han förälskade sig i Arktis och bestämde sig för att återvända men med en mindre, enklare och mer miljövänlig båt. Han designar och bygger själv sina båtar för att kunna segla och utforska de här avlägsna och extrema platserna med enklare medel, han är verkligen unik! Jag imponeras av hans kunskap, han drivs av innovation och har alltid en massa idéer och energi.  

Vi hörs i mitten av september, förhoppningsvis från Grönland!!!

Allt gott,
Eric

Karta över expeditionens framfart 

Back top