Flyg- och rymdindustri

Saint-Gobain tillhandahåller en rad högpresterande produkter för aktörer på flyg- och rymdmarknaden.

Flygindustri 

Genom Saint-Gobain Performance Plastics kan koncernen erbjuda ett brett utbud av högpresterande plaster som tål extrema temperaturer, speciellt designade för flygmarknaden: lager, kabelmantlingar, isoleringar och skum, plastkonstruktioner för passagerarsäten, plastfilm för gjutkompositer, etc.

Saint-Gobain Performance Plastics levererar också flygplansradomer av Quartzel-fiber, tillverkad av Saint-Gobain Quartz. Radomer är kupoler gjorda av kompositmaterial som skyddar antennerna till meteorologiska radar- och satellitkommunikationssystem. Tack vare Saint-Gobains radomer kan passagerare nu surfa på Internet och titta på live-tv under flygningen.

I mer än 50 år har dessutom Saint-Gobain Sully tillverkat högteknologiska fönster för flygindustrin. Framför allt tillverkar man cockpitfönster i Solidion®-glas för kommersiellt trafikflyg, privata jetplan och helikoptrar, samt vindskydd och akrylskärmtak för stridsflygplan.

Saint-Gobain Adfors tillverkar Vetrotex-glasfiber som används till kompositdelar i flygplan på grund av fiberns stöt- och brandålighet.

Saint-Gobain Abrasives belagda och bundna slipprodukter används för turbinfläktar och kåpor i flygplan. Saint-Gobain Ceramic Materials tillverkar keramiskt pulver och material för beläggningar med hög termisk resistans. Dessa innovativa beläggningar används av de största flygmotortillverkarna som värmebarriär för att skydda viktiga komponenter i motorns varma delar.

Rymdindustri 

Saint-Gobain Ceramic Materials SIKA® kiselkarbid användes i tillverkningen av speglarna och huvudramen till rymdteleskopet på den europeiska satelliten Gaia. Produkten är mycket styv och motståndskraftig mot termisk chock, och förhindrar mekanisk utmattning och skador på grund av rymdstrålning. Saint-Gobain Crystals tillverkar scintillationssensorer som används för att detektera strålning (neutroner och gammastrålning) i rymden. 1998 levererade Saint-Gobain den gammastrålningsspektrometer som upptäckte vatten i form av is på månens yta under Lunar Prospector-uppdraget.

Saint-Gobain Performance Plastics OmniSeal® är en högpresterande fjäderaktiverad tätning tillverkad med Fluoroloy®-material och polyimidkomponenter från Meldin® 7000-serien (kolvstyrringar, genomföring för tallriksventiler, etc.) som tål extrema temperaturer. De finns i förbindningssystem för vätska och gas, trycksättningssystem, bränslepumpar och andra vätskepumpar i raketmotorer. Till exempel har Saint-Gobain levererat tätningarna för de flesta raketer som skickats upp i rymden under de senaste 60 åren, inklusive de senaste SpaceX-raketerna. Rulon® självsmörjande lager används också inom rymdindustrin eftersom de tål starkt korrosiva miljöer. De är också kända för sina självsmörjande egenskaper, låga friktion och slitbeständighet.

NASAs landfarkost Curiosity har kullager försedda med Rulon®-lager i sina robotarmar och verktyg för borrning och ytprovtagning. Curiositys strålningsdetektor använder en plastscintillator tillverkad av Saint-Gobain Crystals som detekterar och identifierar neutroner. Materialet avger ljus när det utsätts för strålning. En sensor omvandlar sedan ljuset till en elektrisk signal som ger NASA uppgifter om strålningsnivåerna på planetens yta.